Blog om bøger, fugle og natur

10-05-2022

De lyse nætter er begyndt og snart byder de sydvestlige vinde sommeren - og sejlerne - at stævne ud på nye eventyr.

Du kan hente inspiration til sejlture i Østersøen i BALLADEN I HAPARANDA.

Har du mod på en anderledes sejlerferie, kan du få praktiske fif, historiske highlights og personlige anekdoter fra Göta Kanal i rejsebeskrivelsen OVER SØ OG LAND.

Du kan læse mere om begge titler under BIBIOGRAFI eller FOR VOKSNE

Alle mine bøger kan naturligvis lånes på det lokale bibliotek. De fleste kan også købes som ebøger.

26-02-2022
Kringsat af fjender, gå Ind i den tid.
Under en blodig storm vi dig til strid.
Kanske du spør' i angst, udækket, åben
Hvad skal jeg kæmpe med, hvad er mit våben?
 
Her er dit værn mod vold, her er dit sværd:
Troen på livet vort, menneskets værd.
For al vor fremtids skyld, søg det og dyrk det,
Dø om du må - men: Øg det og styrk det.
 
Stilt går granaternes glidende bånd.
Stands deres drift mod død,stands dem med ånd!
Krig er foragt for liv, fred er at skabe.
Kast dine kræfter ind: Det onde skal tabe.
 
Ædelt er mennesket, Jorden er rig!
Findes her sult og nød, skyldes det svig.
Ja ja! I livets navn, skal uret falde
Solskin og brød og ånd ejes af alle.
 
Dette er løftet vort, fra søster, til bror:
Vi skal bli' gode mod menneskenes jord.
Vi vil ta vare på skønheden, varmen -
Som om vi bar et barn varsomt på armen.
 
Tak til Kim Larsen for den danske oversættelse.
14-12-2021

Min seneste udgivelse om Den sorte død blev påbegyndt længe før de første nedlukninger. For hver dag bliver den stadig mere aktuel, når man tænker på den usynlige bølge af Omikron-smitte, der spreder sig.

Covid-19 får forhåbentlig aldrig pestens potentiale, men vores reaktionsmønstre er på mange måder de samme. Det siges, at man ikke må blive så bange for at dø, at man forsømmer at leve. Det er værd at huske på i denne tid, hvor mange af os lever med skyklapper på.

Dengang som nu var der kun én vej frem - hvis man ser bort fra vaccinerne: At begrænse mobiliteten i samfundet, isolere de smittede og holde sig for øje, at alle er sig selv nærmest, når pandemien venter som en usynlig trussel uden for døren.

Historien om Den sorte død minder mig om, hvor langt den moderne lægevidenskab er nået. Det gik for alvor fremad, da man smed tro og overtro ud med badevandet. Se, dét var da et fremskridt!

24-10-2021

Eefteråret inviterer til bøger og brændeovn. En ny bog om Ertholmene er i støbeskeen, så weekenden har stået på det helt store faktatjek. 

Ertholmene, det vil sige Christiansø, Frederiksø og Græsholmen har en spændende natur - og en lige så spændende historie. Af samme grund kommer den kommende bog til at rumme alt fra personlige betragtninger, naturbeskrivelser og fortællinger fra en tid, hvor Christiansø var vores yderste forpost mod øst - bevæbnet til tænderne.

Jeg har skrevet, researchet og været på ø-rejse i flere år. Det har været en fornøjelse hver gang. Ertholmene - Naturfortællinger i øjenhøjde udkommer i foråret 2023.

25-08-2021

Sommerens sidste ferieuge blev spenderet på Hallands Väderö, hvor jeg var så heldig at bo i en af de gamle fyrboliger. Vejret var typist nordisk med glitrende sol over havet, kulsorte haglbyger og kuling. Men også dage med drivende skyer, nysgerrige sæler langs kysten, melodiske spovekald over klippekysten og en overdådighed af brombær i skovbrynene.

Den gamle trækutter NANNY sejler sæsonen ud for Väderötrafiken - også hvis du bare vil af sted på en éndagstur. Jeg har udgivet to bøger om den dejlige ø:

Billedet er taget en blæsende dag i august ved Pärlhamn.