03-12-2019

Christiansøs historie = God vinterlæsning

Mens mit figentræ lader de sidste blade falde for frosten udenfor mit vindue, har jeg fordybet mig i Christiansøs historie - ikke mindst i form af Rasmus Voss' historiske fortælling "Krigen ved Verdens Ende". På mit arbejdsbord er også andre spændene titler om danske dødsdomme og skarprettere i Danmark - hyggelæsning, der alt sammen henfører til de historiske begivenheder på Ertholmene; Christiansø, Frederiksø og Græsholmen.

Har du planer om at besøge øerne i den kommende sæson, kan det være spændende at kende søfæstningens historie. Glem alt om en stresset december i overforbrugets tegn. I stedet kan jeg varmt anbefale at smække benene op i sofaen, læse op på Christiansøs historie og blive klogere på vores forfædres menneskesyn og ikke mindst levevilkår.

Anker E. Kofoedes "Christiansøs Historie" giver i øvrigt også et spændende billede af det barske liv, der blev levet på den specielle søfæstning i Østersøen; en Nybodergul satellit i det danske forsvarsvæsen, altid helt sin egen, dengang som nu.