31-05-2020

Rørskovens hemmeligheder

Åh, jeg savner Sverige! En længe planlagt rejse til Häradskärs Fyrplats i Gryt Skærgård i Østersøen er aflyst i lyset af Covid-19, da hverken jeg eller min familie ønsker at være blandt de danskere, der blæser på anbefalingerne og holder i kø på Øresundsbroen, når ugen er omme. Som kompensation faldt valgtet på Thy og fugleparadiset Vejlerne.

Ikke én fugl er at se på billedet, man tag ikke fejl. Ved Han Vejle er rørskoven fuld af mærkelige væsener, der først afslører deres tilstedeværelse, når mørket falder på. Så pauker den sky rørdrum energisk fra sivene. I løbet af dagen har vi set den hejre-store fugl i korte glimt, når den flyver over tagrørene med dybe vingeslag. Det er dog dens 'sang', der tiltrækker sig opmærksomhed. I foråret høres fuglens kærlighedssang, der er meget lig de dybe baslyde der opstår, når man blæser i en tom flaske. Bliver rørdrummen overrasket, ty'r den til sit bedste våben: camouflage. Så strækker den sit lange næb i vejret og svajer i takt med sivene. De længdestribede halsfjer fuldender illusionen.

I det hemmelige selskab som rødrummen finder vi vandriksen, som jokker rundt i sjapvandet og hyler som en stukken gris. Den er i øvrigt lige så usynlig som rørdrummen. Så har vi mere held med sivsanger og rørsanger, som har en mærkelig skrattende sang. I skumringstimen er koret noget af det mærkeligste, man kan opleve i Danmark, så det er ikke underligt at moser og sumpe var noget, man undgik i gamle dage. Åmanden, lygtemændene og Mosekonen er velkendte - men mange af de mærkelige lyde må have skræmt folk fra vid og sans. Så galt går det ikke i 2020 - her blev det magiske Danmark nydt fra solnedgang til midnat. Med en varm jakke og en termo med varm kakao er det en storslået oplevelse. I forsommeren er der én fordel mere i det store vådområde: Ikke én myg er udklækket og der er god plads på de mange gangstier, der fører ud til fugleskjulene i sivskoven.