Blog om bøger, fugle og natur

17-12-2020

Endnu før vi blev bombarderet med pandemiske bekymringer, skrev jeg på en bog om pesten. Arbejdstitlen var 'Den lille bog om pesten', men jeg erfarede snart at en grundig research i verdenshistoriens største epidemi, Den sorte død, bød på mange historier - og på historisk fakta i uhyggelig grad.

Juledagene er øremærket til en sidste korrektur. Går alt vel, forventer jeg en udgivelsesdato i midten af marts. Jeg melder naturligvis ud her på bloggen, når der er nyt i barselsprojektet...

Billedkommentar: 'Pesta i trappen' tilskrives den norske kunstner Theodor Kittelsen. Han skildrede pesten som en uhyggelig sagnkvinde, der gik fra hus til hus.

30-10-2020

Så gik turen til Christiansø dagen efter at Gudhjem havn måtte lukke i uge 42, de parkerede biler blev skubbet hid og did på P-pladsen ved havnen og de mest dumdristige stormfanatikere fik en kold overraskelse, da de blev skyllet langt hen ad kajen.

Selv ankom vi til Øen dagen derpå - med afgang for de mest modige fra Tejn. Heldigvis er vi søstærke. Den glæde var det ikke alle, der havde.

Men... Øen var fantastisk og heldigvis var endnu et blæsevejr under opsejling, så vi kunne nyde postbådens ankomst med 25,5 sekundmeter i ryggen ugen efter - denne gang med fast grund under fødderne.

Målet med rejsen var at samle nye oplevelser og ikke mindst billedmateriale til min kommende bog om Ertholmene. Tusindvis af bølgebilleder kom i hus; blandt andet dette smukke skud af Postbåden Peter, der er velbygget og bomstærk. Tak for turen - det var en oplevelse af de gode. 

21-09-2020

Sensommeren på Hallands Väderö har sin egen charme - og det samme har efteråret. Brombærrene er modne, køerne er mætte efter en lang sommer og alle vi andre bliver 100% mere afslappede, når vi går i land.

Du kan stadig være heldig at booke overnatning på fyrpladsen eller den gamle skovvogtergård, så det var måske en overvejelse værd? Alternativt kan en éndagstur også gøre det. Husk kikkert og hold øje med nysgerrige sælhoveder på vestkysten. I takt med at besøgstallet daler, kommer de spættede sæler tættere på kysten - nogle gange helt ind i Sandhamn, hvor Väderötrafiken lægger til.

Selv nød jeg en dejlig uge, der bød på flot vejr, men også enkelte dage med regn. Så er det jo godt at man kan bage boller i mini-ovnen og nyde morgenmaden i fred og ro.

Med udsigt til vide horisonter, store bølger og svævende havsuler over brændingen.

02-08-2020

Er din have vild nok? To store krukker i min have er tilplantet med Kæmpejernurt, der kommer igen år efter år, hvis vinteren ikke er alt for hård - og det er den sjældent her ved kysten i Hundested.

Jernurt - eller Kæmpe Verbena som den lyslilla staude også kaldes - tiltrækker humlebier og sommerfugle fra morgen til aften. At jeg samtidig har downloadet en sommerfugleapp fra Danmarks Naturfredningsforening, gør ikke oplevelsen mindre.

På SOMMERFUGLEJAGTEN hjælper man med at registere sommerfugle. Hent den til din telefon og lad sommerfuglejagten begynde.

Et godt tip: Bare ét blomsterhoved giver frø nok til mange planter. Så gå gerne på jagt efter de smukke kæmper, når de sætter frø i september. De står i mange byer, hvor man ønsker en lidt hårdfør beplantning. Alternativt kan man dele en pose frø med sin nabo og have blomster til mange år...