Blog om bøger, fugle og natur

21-09-2020

Sensommeren på Hallands Väderö har sin egen charme - og det samme har efteråret. Brombærrene er modne, køerne er mætte efter en lang sommer og alle vi andre bliver 100% mere afslappede, når vi går i land.

Du kan stadig være heldig at booke overnatning på fyrpladsen eller den gamle skovvogtergård, så det var måske en overvejelse værd? Alternativt kan en éndagstur også gøre det. Husk kikkert og hold øje med nysgerrige sælhoveder på vestkysten. I takt med at besøgstallet daler, kommer de spættede sæler tættere på kysten - nogle gange helt ind i Sandhamn, hvor Väderötrafiken lægger til.

Selv nød jeg en dejlig uge, der bød på flot vejr, men også enkelte dage med regn. Så er det jo godt at man kan bage boller i mini-ovnen og nyde morgenmaden i fred og ro.

Med udsigt til vide horisonter, store bølger og svævende havsuler over brændingen.

02-08-2020

Er din have vild nok? To store krukker i min have er tilplantet med Kæmpejernurt, der kommer igen år efter år, hvis vinteren ikke er alt for hård - og det er den sjældent her ved kysten i Hundested.

Jernurt - eller Kæmpe Verbena som den lyslilla staude også kaldes - tiltrækker humlebier og sommerfugle fra morgen til aften. At jeg samtidig har downloadet en sommerfugleapp fra Danmarks Naturfredningsforening, gør ikke oplevelsen mindre.

På SOMMERFUGLEJAGTEN hjælper man med at registere sommerfugle. Hent den til din telefon og lad sommerfuglejagten begynde.

Et godt tip: Bare ét blomsterhoved giver frø nok til mange planter. Så gå gerne på jagt efter de smukke kæmper, når de sætter frø i september. De står i mange byer, hvor man ønsker en lidt hårdfør beplantning. Alternativt kan man dele en pose frø med sin nabo og have blomster til mange år... 

25-07-2020

Så er Skåne endelig tilgængelig - og dermed dejlige Hallands Väderö. Det er ikke svært at holde afstand hér - og bare rolig, på overfarten med 100-årige Nanny eller katamaranfærgen Sund får du tildelt en siddeplads, hvor du bliver under overfarten. 

Med bogen 'Hallands Väderö i lommeformat' er du godt klædt på til en vandretur på øen. Husk rigeligt med vand. Hallands Väderö har flere soltimer end resten af Skåne og øens eneste vandpost findes ved Caféen i Sandhamn.

Myggene kan være talrige i skoven, så vælg eventuelt turen langs vestkysten med alt hvad den byder på af badeture, kig til sælerne - og troldske vandrestier ind gennem det vilde terræn. Nyd udsigten fra fyret eller tag en afstikker til den lillebitte jollehavn, Tjuvelthamn. 

 

28-06-2020

Forår og sommer blev en del småferier konverteret fra svenske til danske oplevelser. Således har jeg haft fornøjelsen at at besøge Ertholmene, Vejlerne i Thy og Læsø.

Har du endnu ikke besøgt Læsø, kan det varmt anbefales. Her er masser af plads, en spændende historie og en storslået natur og øens berømte tangtage. Glem ikke Saltsyderiet på de salte strandenge, Rønnerne.

Tag gerne en gåtur derud ved solnedgang, hvor du har oplevelsen for dig selv - i selskab med rødben, sanglærker og dobbeltbekkassiner. Sidstnævnte kaldtes Horsegøg i gamle dage, fordi den sætter sine halefjer i begægelse under flugten. Det lyder som en vrinsken fra himlen, men er intet andet en vadefuglens mærkelige sang. Husk også at kigge på stien, hvor den ikke er alt for sandet. Er der fugt i jorden, trækker saltet op og lægger sig på overfladen som en glitrende skorpe. Læsøs hvide guld ligger lige under under dine fødder i form af inddampet grundvand, der har en høj saltholdighed.