Blog om bøger, fugle og natur

18-01-2020

Christiansø er netop udpeget som ny, dansk Naturpark. Overvejer du et besøg på Christiansø? Så husk, at det er nu, du skal booke din overnatning. Der er rift om sengepladserne, men det er bestemt anbefalelsesværdigt at opleve Øen når éndagsturisterne er taget tilbage til Gudhjem og natten falder på.

Find overnatning her: https://www.christiansoe.dk/besog-oen/overnatning/

Her er lidt for enhver smag - fra Teltpladsen til det gamle Gæstgiveri, fra en celle i statsfængslet Ballonen til et værelse med udsigt over havnen i Gaden på Christiansø. 

 

05-01-2020

Som planlagt fortsætter jeg det gode arbejde med flere 'Naturfortællinger i øjenhøjde'. Som det kan læses her på bloggen, researcher jeg i øjeblikket på tredje bind i serien, der handler om spændende natur- og kulturoplevelser på Ertholmene. Øen rummer så meget - fra bøddelens drabelige arbejde, besætningens elendige arbejdsforhold og englændernes angreb i 1808 til nutidens særegne natur og vide udsigter. 

Lige nu koger det lystigt i fortælle-gryden. I løbet af det kommende år skal jeg luge ud, rydde op og ikke mindst koge ind. Jeg håber at kunne servere et færdigt resultat om et års tid.

14-12-2019

Så vender året snart og vi kan se frem mod lysere tider. Jeg fortsætter ufortrødent mit arbejde med en ny bog om Ertholmene og graver dybt i billedarkivet. 

Lige nu ligger frøerne på bunden af dammene, men om om få måneder starter det hele forfra - med lange dage og kærlighedssyge frøer. Nogle forårsdage ligner dammenes bredder ren kajkage. Jeg glæder mig til et gensyn.

03-12-2019

Mens mit figentræ lader de sidste blade falde for frosten udenfor mit vindue, har jeg fordybet mig i Christiansøs historie - ikke mindst i form af Rasmus Voss' historiske fortælling "Krigen ved Verdens Ende". På mit arbejdsbord er også andre spændene titler om danske dødsdomme og skarprettere i Danmark - hyggelæsning, der alt sammen henfører til de historiske begivenheder på Ertholmene; Christiansø, Frederiksø og Græsholmen.

Har du planer om at besøge øerne i den kommende sæson, kan det være spændende at kende søfæstningens historie. Glem alt om en stresset december i overforbrugets tegn. I stedet kan jeg varmt anbefale at smække benene op i sofaen, læse op på Christiansøs historie og blive klogere på vores forfædres menneskesyn og ikke mindst levevilkår.

Anker E. Kofoedes "Christiansøs Historie" giver i øvrigt også et spændende billede af det barske liv, der blev levet på den specielle søfæstning i Østersøen; en Nybodergul satellit i det danske forsvarsvæsen, altid helt sin egen, dengang som nu.

06-11-2019

En kommende bog om Christiansø begynder så småt at tage form. Bogen passer fint ind i serien 'Naturfortællinger i øjenhøjde', selv om en række historiske fortællinger også står i kø for at blive fortalt. Forhåbentlig bliver der plads til begge dele. Billedet er fra september, hvor jeg gik på jagt efter kunstneren Aage Gitz-Johansens edderfugl, som gemmer sig på Christiansø, indhugget i klipperne af hans søn, Jeppe Gitz-Johansen.