Blog om bøger, fugle og natur

31-05-2020

Åh, jeg savner Sverige! En længe planlagt rejse til Häradskärs Fyrplats i Gryt Skærgård i Østersøen er aflyst i lyset af Covid-19, da hverken jeg eller min familie ønsker at være blandt de danskere, der blæser på anbefalingerne og holder i kø på Øresundsbroen, når ugen er omme. Som kompensation faldt valgtet på Thy og fugleparadiset Vejlerne.

Ikke én fugl er at se på billedet, man tag ikke fejl. Ved Han Vejle er rørskoven fuld af mærkelige væsener, der først afslører deres tilstedeværelse, når mørket falder på. Så pauker den sky rørdrum energisk fra sivene. I løbet af dagen har vi set den hejre-store fugl i korte glimt, når den flyver over tagrørene med dybe vingeslag. Det er dog dens 'sang', der tiltrækker sig opmærksomhed. I foråret høres fuglens kærlighedssang, der er meget lig de dybe baslyde der opstår, når man blæser i en tom flaske. Bliver rørdrummen overrasket, ty'r den til sit bedste våben: camouflage. Så strækker den sit lange næb i vejret og svajer i takt med sivene. De længdestribede halsfjer fuldender illusionen.

I det hemmelige selskab som rødrummen finder vi vandriksen, som jokker rundt i sjapvandet og hyler som en stukken gris. Den er i øvrigt lige så usynlig som rørdrummen. Så har vi mere held med sivsanger og rørsanger, som har en mærkelig skrattende sang. I skumringstimen er koret noget af det mærkeligste, man kan opleve i Danmark, så det er ikke underligt at moser og sumpe var noget, man undgik i gamle dage. Åmanden, lygtemændene og Mosekonen er velkendte - men mange af de mærkelige lyde må have skræmt folk fra vid og sans. Så galt går det ikke i 2020 - her blev det magiske Danmark nydt fra solnedgang til midnat. Med en varm jakke og en termo med varm kakao er det en storslået oplevelse. I forsommeren er der én fordel mere i det store vådområde: Ikke én myg er udklækket og der er god plads på de mange gangstier, der fører ud til fugleskjulene i sivskoven.

07-05-2020

For få uger siden afskrev jeg muligheden for at rejse til Ertholmene for at få mere research og flere billeder i hus til min næste udgivelse 'Ertholmene - Naturfortællinger i øjenhøjde'.

Få dage inden afrejsedagen åbnede Chrsitiansø Administration for besøgende, der havde bestilt et ophold i en af deres boliger. Det blev til 10 intense dage i Tegnestuen, hvor jeg fik skrevet, men også fik taget mange af de billeder, der skal bruges til den kommende bog.

At opleve Ertholmene uden éndagsturister efter færgens afgang er forbeholdt alle, der booker overnatning på de dejlige øer, Christiansø eller Frederiksø. At opleve en samlet periode helt uden éndagsbesøgende er forbeholdt de få. Tak til alle på Øen, der tog godt imod os fremmede fugle... Som altid mødte vi kun venlighed.

22-04-2020

Foråret har ramt landet, så vi nærmest tror det er sommer. Samtidig befinder Danmark midt i sin største krise efter 2. Verdenskrig. Det er en virkelighed med store kontraster.

Her i Hundested er jeg i gang med at sætte sommerens ferier under lup for at se, hvilke der skal aflyses. Forhåbentlig ses vi på den anden side, Häradskär, Gotska Sandön og Hallands Vaderö.

På arbejdsbordet ligger et manuskript om Ertholmene, som jeg har god tid til at redigere i. Lige nu arbejder jeg med billedredaktion - det er et dejligt gensyn med den unikke natur på Christiansø og Frederiksø.

22-02-2020

Så er det nu, du skal booke dit ophold på Hallands Väderö.

Du kan allerede nu booke et sommerophold på den gamle skovvogtergård. På øens hjemmeside finder du alt, hvad du skal bruge: https://hallandsvadero.se

Men hvornår er Hallands Väderö så bedst? Tjah, hver årstid har sin charme. I april er skoven hvid af anemoner, i maj blomster de gule iris overdådigt i Oadammen, i juni er ynglefuglene i fuld gang (og myggene vejrer morgenluft). I juli af der mange badegæster, krystalklart vand, is i Caféen og ren sommerstemning. I midten af august kan du opleve begsorte nætter under stjerneskudssværmen Perseiderne.

Så vælg selv og husk, at det er en gave at have noget godt at glæde sig til - og vende tilbage til.

18-01-2020

Christiansø er netop udpeget som ny, dansk Naturpark. Overvejer du et besøg på Christiansø? Så husk, at det er nu, du skal booke din overnatning. Der er rift om sengepladserne, men det er bestemt anbefalelsesværdigt at opleve Øen når éndagsturisterne er taget tilbage til Gudhjem og natten falder på.

Find overnatning her: https://www.christiansoe.dk/besog-oen/overnatning/

Her er lidt for enhver smag - fra Teltpladsen til det gamle Gæstgiveri, fra en celle i statsfængslet Ballonen til et værelse med udsigt over havnen i Gaden på Christiansø.